Onze Direct Marketing afdeling verwerkt dagelijks vele mailings. Soms op papier, soms als e-mail. Ondertussen zijn we ook aan het experimenteren met push mailings gericht op mobiele telefoons zoals SMS, rich push (met tekst en beeld), in-app berichten en app-inbox communicatie. Maar die puur mobiele kanalen laten we hier even buiten beschouwing. Wat is nu eigenlijk beter voor het milieu? Mailen of e-mailen?.

Uitstoot CO2

Eerst over e-mailings. De productie en verzending is in elk geval heel snel te realiseren. De conversie is direct meetbaar en de volgende stap in de communicatieflow is maar één klik verder. De kosten per contact zijn ook bijzonder laag vergeleken met een papieren mailing. Op het gebied van duurzaamheid scoort e-mail op het oog ook veel beter als een papieren mailing. Alleen wat stroomverbruik, een CO2 pufje in een datacenter en dat was het wel. Onderzoek laat zien dat een papieren mailing indirect 9 tot 14 gram COuitstoot en een digitale e-mailing maar 6 gram. Met plaatjes en digitale handtekeningen is de uitstoot overigens wel hoger. E-mailen dus zou je zeggen.

Resultaat

Hier begint de schoen helaas te knellen als we het resultaat in deze berekeningen meenemen. Een beetje afhankelijk van de afzender en opdrachtgever, laten studies zien dat gemiddeld zeven e-mails moeten worden gestuurd om hetzelfde resultaat te behalen als met een geadresseerde papieren Direct Mailing. Dus reken maar uit. Wordt de uitstoot bekeken op grond van te behalen resultaat dan geeft een e-mailing een CO2-uitstoot die drie tot vier keer hoger ligt dan die van een papieren mailing. En dan hebben we het nog niet over de groei van bosoppervlak door productiebossen voor de papierindustrie, dat CO2 reductie juist door de grondstof van papier, bos, wordt gerealiseerd en dat 86% van het papier wordt gerecycled. Maar dit zijn wel typische argumenten van de papierindustrie. Transportkosten, de machines die nodig zijn, waterverbruik, benodigde fysieke ruimtes die ook weer gebouwd moeten worden. In hoeverre dat allemaal wordt meegenomen is niet echt transparant. Je kunt dit soort vergelijkende berekeningen echter zo complex maken als je wilt, een eenduidig antwoord bestaat niet.  Omdat wij in de communicatiebranche zitten gaan we voor het geven van een zinvol antwoord toch maar uit van de effectiviteit van de mailing. Als we uitsluitend duurzaamheidaspecten als uitgangspunt zouden nemen kunnen we beter helemaal niet mailen…of e-mailen.

Testen

Het antwoord ligt in het vooraf testen wat het beste resultaat oplevert. Misschien een flauw antwoord, maar we zien het nog veel te weinig gebeuren. Op een of andere manier wordt vooraf vaak besloten, op gevoel, of het papier of digitaal wordt of juist een combinatie van beiden. Eerst goed testen wat het beste resultaat oplevert geeft al snel interessante inzichten....en je kunt je als opdrachtgever tijdens de testperiode nog wat extra verdiepen in kracht van de boodschap, de timing, relevantie en hoe waardevol jouw boodschap echt is voor de eindklant. Succes is een keuze volgens cup-a-soup, mailen ook.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

 • Blijf op de hoogte van de laatste Sidekix nieuwtjes!
 • Meld je nu aan en ontvang elk kwartaal de laatste Sidekix ontwikkelingen direct in je mailbox.
 • Afmelden is altijd mogelijk! Deze optie is beschikbaar in elke nieuwsbrief.

Lees ook

 • Giftwrapper

  Giftwrapper

  Sidekix beschikt als eerste bedrijf in Nederland over de zogenoemde Giftwrapper 3000 Super. Een bijzondere machine die volledig automatisch cadeaus inpakt met dezelfde look & feel als handmatig ingepakte cadeaus, inclusief die typische vouwpuntjes.
 • Sidekix in Twinkle

  Bewust Puur over Sidekix

  “Groeien door het een ander te laten doen”. Dat is de titel van een recent artikel over Sidekix en Bewust Puur in Twinkle, het vakblad voor online shops, retailers en merken met een omnichannel strategie.
 • corona virus teaser

  Coronavirus update

  Met het Bernhoven ziekenhuis in de buurt en een groot aantal medewerkers uit de regio Uden, was het ons vanaf het begin af aan ernst. De genomen maatregelen hebben er in elk geval toe geleid dat onze productiefaciliteiten en diensten nog steeds “up-and-running” zijn
 • globemilk en sidekix en marketeer

  Sidekix en Globemilk vol in beeld bij de marketeer

  Om een cappuccino of latte macchiato nog meer smaak te geven, ontwikkelde Globemilk samen met koffieprofessionals Barista Milk. Sidekix is daarbij de distributiepartner. Commercieel directeur Rob Branje van Globemilk vertelt over deze succesvolle samenwerking.